Att ge vår hy extra vård och kärlek är något vi gjort i alla tider men på lite olika sätt. Idag är hudvårdsindustrin stor och det läggs ner mycket forskning för att ta fram så bra produkter som möjligt för att fler kunder ska vilja köpa mer hudvård. Hudvårdsindustrin fortsätter att utvecklas och det tog oss flera årtusenden att ta oss dit vi är idag. Med det tar vi avstamp i hudvårdens historia och du kommer snart att märka att mycket av den hudvård som användes för flera tusen år sedan använder vi än idag.

Egypten

Första gången i mänsklighetens historia där användandet av hudvård finns dokumenterat är i Egypten 3000 år före Kristus. I forntida Egypten var det här med hudvård som en stor och viktig del av skönhet. Tillhörde du de rika vid den här tiden i Egypten var det vanligt att det lades ner mycket krut på smink och hudvård både av skönhetsskäl och för att skydda huden mot de heta solstrålarna. Några oljor som användes i Egypten var Castro, sesam, moringa och olivolja. Olivoljan blandades med lera för att få en lermask som rengjorde och vårdade huden. Mjölk användes i blandningar för att ge fukt åt huden och salt från döda havet användes för att exfoliera huden.

Antikens Grekland och romarna

De gamla grekerna och romarna tog efter mycket från Egypten, även hudvård. Här utvecklades hudvården ännu mer och de tog bland annat in honung, färska bär och yoghurt i deras hudvård.

De som hade det bra ställt tog ett bad en gång i veckan inte bara för att bli rena, utan också för att ge hela kroppen vård med doftande oljor och parfymer.

Kina

Kina har än idag en av de största skönhetsindustrierna. Deras första dokumenterade hudvård är från år 1760 före Kristus under Shang dynastin. De lade ett stort värde vid blek hud och tog fram hudvård för att uppfylla idealet med puder och blekande produkter från svampar.

Europa

Att använda hudvård spred sig så småningom till Europa. Vid medeltiden, omkring 1100-talet kunde man använda sig av djurfett och aloe vera för att återfukta huden. För att balansera huden och motverka oren hud som är orsaken till finnar användes örter i olika blandningar.

Europeiska kvinnor, inklusive drottning Elisabeth I som levde på 1500-talet i England använde en blandning med vinäger för att ljusa upp huden och ta bort fräknar. Vid den här tiden i Europa var det inte särskilt vanligt att tvätta sig, och för att bibehålla den ljusa färgen i ansiktet så tog de bara fler lager av puder vilket i sin tur blev svårt att tvätta bort. Då började folk experimentera med allt ifrån rödvin till regnvatten och till och med åsnebajs.