Det var på 1900-talet som det blev billigare för alla att använda hudvård. Innan dess var det främst de rikaste som hade råd att köpa de produkter och ingredienser som krävdes för att uppfylla idealet. Efter flera hundra år av hudvård som kunde vara livsfarlig började det forskas mer och hudvården blev mer skonsam och naturlig igen. Några hudvårdstips som togs fram på 1900-talet är de vi känner igen än idag: att dricka mycket vatten och sova tillräckligt.

1900-talet var födseln till många kända smink- och hudvårdsmärken som vi känner till och använder idag. L’Oreal och Max factor grundades år 1909, Elisabeth Arden året därpå alltså 1910 och år 1914 grundades Maybelline.

Men det dröjde fram till 1944 som solskyddsfaktorn uppfanns och vi har på senare år förstått vikten av att skydda och vårda vår hud.

Modern hudvård

Förutom att vi har börjat att förstå att det är viktigt att skydda vår hud från solens starka strålar och hårda kemikalier så har fler och fler börjat att välja vegansk hudvård som inte är testad på djur framför de märken som fortfarande gör det. Hudvården ska gärna vara ekologisk och förpackningarna hudvården kommer i ska vara miljövänliga och återvinningsbara. Förut var hudvård något som ställde krav på konsumenten, men idag ställer konsumenten krav på hudvården.

Förutom att vi är väldigt medvetna om vår hudvård så finns det ett begrepp som kommer att beskriva det ideal som präglar hudvården idag: glow, eller lyster som det heter på svenska.

Att ha mycket lyster är något vi kan se både när det gäller smink, men också i hudvård och det finns hela hudvårdsserier som hjälper huden att se mer livligt ut och ha lyster. En väldig skillnad mot förr när ansiktet skulle se så matt ut som möjligt.