Någonstans vid renässansen, alltså kring 1300- och 1600-talet började man experimentera med hudvård till den milda grad att det ibland ledde till döden. Det dröjde fram till 1900-talet som hudvården började att bli lite mer skonsam.

Renässansen

Det fanns såklart bra hudvård vid de här tiderna också. Till exempel så kokade man havre tillsammans med vinäger för att behandla finnar och doppade bröd i rosvatten mot svullna ögon. Men det var också vid den här tiden hudvården ibland kunde vara farlig. Det minst farliga men inte alls snälla sätt att rena huden på var att använda ett kvastskaft. De allra farligaste ingredienserna som användes i hudvård vid renässansen och främst av kvinnor var kvicksilver, bly och kalk för att ge ansiktet mer färg, vilket som vi förstår idag, kan vara farligt.

Barock eran

Barock eran var en epok som varade från slutet av 1500-talet till 1700-talet.

Vid den här tidpunkten hade man börjat att förstå vikten av att tvätta ansiktet. Mycket av den hudvård som tidigare fanns användes fortfarande. Något nytt som introducerades i syfte att rena och rensa huden från orenheter var genom att basta. Man använde också mjölkbad, precis som man gjorde i gamla Egypten för att få en mjuk och klar hud.

17-1800-talet

På 1700- och 1800-talet gick idealet med att kvinnor skulle ha en ljus hy till en helt annan nivå. Ju ljusare desto bättre. Det gjorde att nya metoder för att få en ljusare hy togs fram. Några metoder inkluderade zink oxider och bly som kan göra huden ljusare, men man kan också få en allergisk reaktion, få tandlossning, ögoninflammation och andningssvårigheter som i värsta fall kunde leda till döden.

Ett annat sätt var att använda citronsyra. Att ha en ljus hud var en trend som höll i sig ända fram till 1920-talet. Några andra, något mer skonsamma sätt att vårda sin hud på 1800-talet var bland annat med äggulor och havregröt. Det var också på 1800-talet som man uppfann babypudret som består av majsstärkelse och talk. Vaselinet som är en fastare blandning av kolväten uppfanns. En annan hudvårdsuppfinning från 1800-talet som vi än idag använder är cerat. Ett cerat kan också kallas för läppbalsam och tillverkas av en blandning av bivax, vaselin, mentol, kamfer och olika oljor.