Allt om hudvårdsprodukterAllt om hudvårdsprodukter

Hudvård för allaHudvård för alla

Hudvårdens historia

Att ge vår hy extra vård och kärlek är något vi gjort i alla tider men på lite olika sätt. Idag är hudvårdsindustrin stor och det läggs ner mycket forskning för att ta fram så bra produkter som möjligt för att fler kunder ska vilja köpa mer hudvård. Hudvårdsindustrin fortsätter att utvecklas och det tog oss flera årtusenden att ta oss dit vi är idag. Med det tar vi avstamp i hudvårdens historia och du kommer snart att märka att mycket av den hudvård som användes för flera tusen år sedan använder vi än idag.

Egypten

Första gången i mänsklighetens historia där användandet av hudvård finns dokumenterat är i Egypten 3000 år före Kristus. I forntida Egypten var det här med hudvård som en stor och viktig del av skönhet. Tillhörde du de rika vid den här tiden i Egypten var det vanligt att det lades ner mycket krut på smink och hudvård både av skönhetsskäl och för att skydda huden mot de heta solstrålarna. Några oljor som användes i Egypten var Castro, sesam, moringa och olivolja. Olivoljan blandades med lera för att få en lermask som rengjorde och vårdade huden. Mjölk användes i blandningar för att ge fukt åt huden och salt från döda havet användes för att exfoliera huden.

Antikens Grekland och romarna

De gamla grekerna och romarna tog efter mycket från Egypten, även hudvård. Här utvecklades hudvården ännu mer och de tog bland annat in honung, färska bär och yoghurt i deras hudvård.

De som hade det bra ställt tog ett bad en gång i veckan inte bara för att bli rena, utan också för att ge hela kroppen vård med doftande oljor och parfymer.

Kina

Kina har än idag en av de största skönhetsindustrierna. Deras första dokumenterade hudvård är från år 1760 före Kristus under Shang dynastin. De lade ett stort värde vid blek hud och tog fram hudvård för att uppfylla idealet med puder och blekande produkter från svampar.

Europa

Att använda hudvård spred sig så småningom till Europa. Vid medeltiden, omkring 1100-talet kunde man använda sig av djurfett och aloe vera för att återfukta huden. För att balansera huden och motverka oren hud som är orsaken till finnar användes örter i olika blandningar.

Europeiska kvinnor, inklusive drottning Elisabeth I som levde på 1500-talet i England använde en blandning med vinäger för att ljusa upp huden och ta bort fräknar. Vid den här tiden i Europa var det inte särskilt vanligt att tvätta sig, och för att bibehålla den ljusa färgen i ansiktet så tog de bara fler lager av puder vilket i sin tur blev svårt att tvätta bort. Då började folk experimentera med allt ifrån rödvin till regnvatten och till och med åsnebajs.

När hudvården ledde till döden

Någonstans vid renässansen, alltså kring 1300- och 1600-talet började man experimentera med hudvård till den milda grad att det ibland ledde till döden. Det dröjde fram till 1900-talet som hudvården började att bli lite mer skonsam.

Renässansen

Det fanns såklart bra hudvård vid de här tiderna också. Till exempel så kokade man havre tillsammans med vinäger för att behandla finnar och doppade bröd i rosvatten mot svullna ögon. Men det var också vid den här tiden hudvården ibland kunde vara farlig. Det minst farliga men inte alls snälla sätt att rena huden på var att använda ett kvastskaft. De allra farligaste ingredienserna som användes i hudvård vid renässansen och främst av kvinnor var kvicksilver, bly och kalk för att ge ansiktet mer färg, vilket som vi förstår idag, kan vara farligt.

Barock eran

Barock eran var en epok som varade från slutet av 1500-talet till 1700-talet.

Vid den här tidpunkten hade man börjat att förstå vikten av att tvätta ansiktet. Mycket av den hudvård som tidigare fanns användes fortfarande. Något nytt som introducerades i syfte att rena och rensa huden från orenheter var genom att basta. Man använde också mjölkbad, precis som man gjorde i gamla Egypten för att få en mjuk och klar hud.

17-1800-talet

På 1700- och 1800-talet gick idealet med att kvinnor skulle ha en ljus hy till en helt annan nivå. Ju ljusare desto bättre. Det gjorde att nya metoder för att få en ljusare hy togs fram. Några metoder inkluderade zink oxider och bly som kan göra huden ljusare, men man kan också få en allergisk reaktion, få tandlossning, ögoninflammation och andningssvårigheter som i värsta fall kunde leda till döden.

Ett annat sätt var att använda citronsyra. Att ha en ljus hud var en trend som höll i sig ända fram till 1920-talet. Några andra, något mer skonsamma sätt att vårda sin hud på 1800-talet var bland annat med äggulor och havregröt. Det var också på 1800-talet som man uppfann babypudret som består av majsstärkelse och talk. Vaselinet som är en fastare blandning av kolväten uppfanns. En annan hudvårdsuppfinning från 1800-talet som vi än idag använder är cerat. Ett cerat kan också kallas för läppbalsam och tillverkas av en blandning av bivax, vaselin, mentol, kamfer och olika oljor.

Modern hudvård

Det var på 1900-talet som det blev billigare för alla att använda hudvård. Innan dess var det främst de rikaste som hade råd att köpa de produkter och ingredienser som krävdes för att uppfylla idealet. Efter flera hundra år av hudvård som kunde vara livsfarlig började det forskas mer och hudvården blev mer skonsam och naturlig igen. Några hudvårdstips som togs fram på 1900-talet är de vi känner igen än idag: att dricka mycket vatten och sova tillräckligt.

1900-talet var födseln till många kända smink- och hudvårdsmärken som vi känner till och använder idag. L’Oreal och Max factor grundades år 1909, Elisabeth Arden året därpå alltså 1910 och år 1914 grundades Maybelline.

Men det dröjde fram till 1944 som solskyddsfaktorn uppfanns och vi har på senare år förstått vikten av att skydda och vårda vår hud.

Modern hudvård

Förutom att vi har börjat att förstå att det är viktigt att skydda vår hud från solens starka strålar och hårda kemikalier så har fler och fler börjat att välja vegansk hudvård som inte är testad på djur framför de märken som fortfarande gör det. Hudvården ska gärna vara ekologisk och förpackningarna hudvården kommer i ska vara miljövänliga och återvinningsbara. Förut var hudvård något som ställde krav på konsumenten, men idag ställer konsumenten krav på hudvården.

Förutom att vi är väldigt medvetna om vår hudvård så finns det ett begrepp som kommer att beskriva det ideal som präglar hudvården idag: glow, eller lyster som det heter på svenska.

Att ha mycket lyster är något vi kan se både när det gäller smink, men också i hudvård och det finns hela hudvårdsserier som hjälper huden att se mer livligt ut och ha lyster. En väldig skillnad mot förr när ansiktet skulle se så matt ut som möjligt.

Hudvårdsprodukter för ansiktet

Efter flera tusen år av utveckling av hudvård har vi kommit till en punkt där marknaden erbjuder ett helt bibliotek av hudvårdsprodukter. Därför kommer här en kort guide på de hudvårdsprodukter som finns.

Hudkräm

Om det är en produkt som alla bör använda så är det en återfuktande hudkräm. Det finns två sorter: de som du applicerar på morgonen och de du applicerar på kvällen. Om du vill slå två flugor i en smäll kan du använda hudkräm som har SPF i sig vilket ger dig både solskydd och återfuktning.

Serum

Det finns massor av olika sorts serum du kan använda. Ett serum används för att ge en extra boost till huden. Du kan välja ett serum som är extra återfuktande, lystergivande, mot ålderstecken eller motverkar oren hud.

Syror

Något du ska vara försiktig med att använda, särskilt om du inte gjort det innan, är syror. Det finns olika sorters syror för olika hudvård.

AHA syra – exfolierar huden, förebygger fina linjer och torr hud.

BHA syra – har rengörande och antiinflammatoriska egenskaper som jämnar ut huden och förebygger acne.

PHA syra – är en mildare variant av de tidigare nämnda syrorna.

Ansiktsmasker

Precis som med serum så finns det olika ansiktsmasker beroende på vad du vill boosta huden med. Ansiktsmasker verkar på huden och tvättas bort.

Hudvård för kroppen

Nu när du fått lära dig om hudvård för ansiktet är det hög tid att du får lära dig om den hudvård som används för resten av kroppen.

Lotion

En lotion är kroppens motsvarighet till ansiktskräm. Om det är något du ska använda så är det en lotion eftersom det återfuktar och gör huden mjuk.

Body butter

Body butter som på svenska kan kallas för kroppssmör är något tjockare i sin konsistens men används precis som lotion.

Peeling

En peeling som ibland också kan kallas för kroppsskrubb används för att exfoliera huden.

Oljor

Vill du ge huden på kroppen en extra boost så finns det oljor du kan använda dig av. Kokosolja är ett exempel på en naturlig produkt som hjälper huden att få fukt och har antiinflamatoriska egenskaper.

Solskydd

Ska du vistas i solen? Använd solskydd över hela kroppen. Det förebygger solskador och huden åldras inte lika fort.

Fotvård

Sedan finns det en del vård för dina fötter. Fötterna är ju det som bär hela vår kropp och förtjänar att vårdas därefter. Förutom att du kan använda dig av en fotfil kan du avsluta med att smörja in fötterna med en fotkräm.

Hudvård efter hudtyp

Beroende på vilken sorts hudtyp du har så kan du använda hudvårdsprodukter därefter. Om du är osäker på vilken sorts hudtyp du har kan du gå till en hudterapeut. Här kommer en kort genomgång på vilka hudtyper som finns och vilka produkter som passar dig.

Normal hy

En normal hy är den typen av hy som har normalstora porer, inga större tendenser till att bli torr eller fet och har en jämn fördelning av fett och fukt. Du har sällan problem med uppkomsten av finnar och blemmor.

Produkter för normal hy: använd de som är märkta med normal skin. För att bibehålla din hudtyp ska du fortsätta att ge huden fukt och använda solskyddsfaktor.

Blandhy

Kombinerad eller blandhy som det också kan kallas är en av de vanligaste hudtyperna. Det är den typen av hy som både har fetare och torrare partier i ansiktet.

Produkter för blandhy: använd de produkter som har en balanserande effekt och använd mycket fukt i din hudvårdsrutin.

Torr hy

Torr hy är den typen av hud som tenderar att kännas stram och har torra partier i ansiktet. Personer med torr hud har små porer och ansiktet känns matt.

Produkter för torr hy: använd de produkter som är märkta för torr hud. Använd gärna de produkter som är återfuktande, lugnande och näringsrika.

Fet hy

Fet hy är den typen av hud som tenderar att producera mer talg vilket orsakar uppkomsten av akne och blemmor. Porerna är stora och ibland fyllda av pormaskar.

Produkter för fet hy: Använd de produkter som är märkta för fet hy. Använd gärna produkter som har balanserande egenskaper och är fuktgivande.

Hudvård per säsong

Beroende på vilket klimat vi befinner oss i så bör vi anpassa vår hudvård därefter. När det är varmt ute och huden utsätts för solens starka strålar behöver vi en annan typ av hudvård än när det är kallt ute. Förutom att du kan ha din bashudvård så finns det en del hudvård du kan addera under de olika säsongerna.

Hudvård på vintern

vintern är ibland ansiktet den enda delen av kroppen som vi exponerar. Det gör att huden i ansiktet är mer utsatt än resten av kroppen. Eftersom luften står mer stilla och är kallare så tenderar huden att bli mer torr. Därför ska du inte vara rädd för att ge huden extra boost av fetare produkter under vintern. En annan sak som många kan sakna på vintern är den där extra lystern vi får när vi svettas på sommaren. Då kan du använda hudvårdsprodukter som ger extra lyster.

Hudvård på sommaren

Det absolut viktigaste du kan ha i din hudvårdsrutin på sommaren är solskyddsfaktor. Många upplever att deras hud blir mer obalanserad på sommaren vilket kan grundas i att många glömmer bort att ge huden den extra fukten som vi ger huden på vintern. Använd produkter som är exfolierande och fuktgivande.

Har du frågor går det bra att kontakta oss genom formuläret

Allt du behöver veta om hudvårdAllt du behöver veta om hudvård