De flesta kommer ihåg att ta hand om huden med olika omvårdande produkter dagligen, men många glömmer bort att ta hand om sin mun. Förutom alla problem med karies som kan uppstå om du äter för mycket sött och slarvar med tandborstningen, kan du också drabbas av andra åkommor som muntorrhet och dålig andedräkt. Läs mer här om hur du bäst tar hand om både huden och munnen.

Förebygg hud- och munproblem

På sunstargum.com kan du läsa mer om munrelaterade problem som till exempel muntorrhet och hur du på olika sätt kan förebygga detta tillstånd. Muntorrhet kallas även xerostomi och det drabbar så många som 1 av 4 vuxna och en hel del äldre människor. De flesta känner till att det är relativt enkelt att motverka olika slags hudproblem genom att helt enkelt se till att rengöra ansiktet morgon och kväll med milda produkter samt använda en bra återfuktningsprodukt. Sämre är det med kunskap om munnen och dess sjukdomar. I lindriga fall av muntorrhet känner du dig till exempel törstigare än vanligt, medan du i svårare fall kan ha problem att prata, svälja och tugga. Genom att undvika till exempel rökning, alkohol och småätning kan du både förebygga och lindra problemet. Det är dessutom bra för både huden och munnen att dricka vatten ofta.

Omvårdnad

Det finns en hel del tips och tricks för att ta hand om såväl huden som munnen. En hel del handlar dock om sunt förnuft som att sköta om hälsan och daglig hygien. Det finns dock sjukdomar som kan orsaka problem med både hud och mun och som kan vara svåra att åtgärda. Du kan till exempel drabbas av rosacea, akne eller hudcancer, vilket kan ställa till med hudbesvär. När det gäller munnen och muntorrhet kan spottkörtelsjukdom göra det svårt att sköta munhälsan, men det finns medicin som kan lindra besvären. Läs mer på sunstargum.com.