Att ha en bra hudvårdsrutin är viktigt för att ge din hud de bästa förutsättningarna för att hålla sig frisk och fräsch. Vilka produkter du använder har betydelse och det är av största vikt att du använder produkter som passar din hudtyp. Att ha både en bra nattkräm och dagkräm ger de bästa förutsättningarna för att få ut det mesta av din hudvård. Du kanske tror att det fungerar att använda en dagkräm dygnet runt men det är faktiskt en stor skillnad mellan dag- och nattkräm.

 

Olika krämer hjälper huden på olika sätt

Att det finns en dag- och nattkräm är inget försäljningstrick för att du ska köpa fler produkter. De två krämerna spelar helt olika roller och ger din hud olika saker. Krämerna innehåller olika ingredienser och de har blivit utvalda för att fungera som bäst under olika tidpunkter på dygnet. Ingredienserna väljs med stor omsorg och fokus för att krämen ska ge det bästa tänkbara resultatet.

 

Dagkräm skyddar huden mot yttre påfrestningar

På dagen är det bäst att använda en dagkräm som ger din hy en attraktiv lyster. Det är även bra om din dagkräm skyddar din hud mot olika föroreningar när du är utomhus i olika miljöer. När du är utomhus utsätts du även för UV-strålar som kan skada din hud så att ha en dagkräm med solskyddsfaktor är bra. En dagkräm är ofta lätt, matt och absorberas lätt av huden. En dagkräm är lätt att applicera och passar bra att använda under smink. Det finns dagkrämer som innehåller färg och fungerar som en foundation. En dagkräm är utformad på ett sådant sätt att dina porer inte täpps igen. Det går att använda en dagkräm på natten men du riskerar då att huden inte blir tillräckligt återfuktad.

Nattkrämen reparerar huden på djupet

På natten ska din kräm hjälpa till att reparera huden mer djupgående. Nattkrämen ska tränga in djupt ner i hudskiktet för att cellerna ska kunna föryngras tillräckligt. En nattkräm behöver inte skydda huden mot väder och vind utan ska istället vara återställande och återfuktande. Eftersom krämerna ska göra olika saker krävs olika ingredienser. Nattkrämer är generellt tjockare i konsistensen och drygare än dagkrämer. Hudvård handlar i mångt och mycket om att ha bra rutiner och att använda rätt kräm vid rätt tillfälle. Det kan vara knepigt att hitta rätt produkt för din hud men ge inte upp utan försök testa dig fram tills du hittar rätt.