Huden är räknat som kroppens största organ och då är det extra viktigt att tänka på vad man faktiskt lägger på huden. Idag finns det allt fler ekologiska hudvårdsprodukter på marknaden, men för att kunna bli kallade ekologiska, måste produkterna vara märkta med Ecocert, en märkning som garanterar ett kontrollerat innehåll.

 

Vilka ämnen ska man se upp med?

 

När det kommer till hudvård, ligger det en stor marknad framför konsumenterna och storföretagen vill såklart gå med vinst, så är det med alla företag. Men på sistone är det allt fler företag som faktiskt uppmärksammat den senaste forskningen om skadliga ämnen i hudvårdsprodukter och anpassar sig efter dessa nya upptäckter, dock inte alla. Det finns en mängd ämnen att se upp med på skönhetshyllan som till exempel parabener, triklosan, PEG (Polyetylenglykol, och ibland följd av ett nummer), mineraloljor, syntetiska parfymer (som kan ge allergi) , SLES/SLS (Sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, Ammonium laureth sulfat. Många av dessa ämnen kan vara både hormonstörande, ge risk för allergier och att utveckla cancer. Att vara klok och välja ekologiskt certifierade hudvårdsprodukter, är en smart investering för hälsan. En annan klok investering kan vara i utseenden för att må bra. Behöver man lite extra hjälp på traven, kan citadellkliniken.com ge professionella plastikkirurgiska behandlingar som ger en bättre självkänsla och utseende!

Vilka hudvårdsprodukter är bättre för hälsan?

Vill man verkligen ha hudvänliga produkter, ska man leta efter märkningen Ecocert. Ecocert innebär kontrollerade och granskade råvaror och innehåll, samt kontroll av produktion och förpackningar som ska kunna godkännas som ekologiska. Det finns idag även bra guidade beskrivningar av ekologisk hudvård och hur det fungerar. Några garanterat certifierade företag är bland annat Urtekram Nordic Beauty, Earth Friendly Baby (för de allra minsta) , Mossa, Eco Cosmetics , Evolve eller till exempel Avril. Ska man hålla sig till ännu mer naturligt, kan man själv använda sig av naturliga hudvårdsprodukter man har i hemmet som ägg, honung, olivolja, kokosolja (rå kallpressad) eller varför inte ett hopkok av uppfriskande rosvatten? Vill man välja naturliga hudvårdsprodukter, kan man ha som tumregel att både leta efter en certifierad förpackning, och ju färre ingredienser desto bättre!